Uw huidige lijfrente laten uitkeren door een andere verzekeraar kan u veel geld opleveren. Lees verder...
 
 
     

Algemene informatie

Oud fiscaal regime:
Schenken aan de kinderen

Bij een oud fiscaal regime polis hoeft u niet zelf de begunstigde (degene die de uitkering ontvangt) te zijn. Desgewenst kunt u uw meerderjarig(e) kind(eren) of kleinkind(eren) als begunstigde(n) aanwijzen.

Mogelijk heeft u bij het afsluiten van de lijfrenteverzekering (dus in de opbouwfase) uw kind al als begunstigde opgegeven, zodat uw kind in de uitkeringsfase de ontvanger is van de uitkering. Dit is voordelig, omdat u dan alleen de inleg hebt geschonken. De verdere opbouw van het kapitaal is van uw kind, zodat daarover geen schenkingsrecht hoeft te worden betaald.

Heeft u bij het afsluiten van de lijfrenteverzekering uw kind niet als begunstigde aangewezen, dan kunt u dat tijdens de opbouwfase alsnog doen door de begunstigde van de polis te wijzigen. De nieuwe begunstigde ontvangt dan de lijfrente-uitkering in de uitkeringsfase. Er is nu wel meer schenkingsrecht verschuldigd: u schenkt uw kind nu immers niet alleen de inleg, maar ook het opgebouwde vermogen. Tot een bepaalde grens is dat echter belastingvrij. Klik hier.

Wanneer u de lijfrente-uitkering afsluit (dus in de uitkeringsfase) kunt u ook uw kind als begunstigde opgeven. Dit betekent dat er periodiek sprake is van een schenking, waarover de fiscus normaal gesproken schenkingsrecht zou heffen. De fiscus heft echter ook al inkomstenbelasting over de uitkeringen.

Als er daadwerkelijk inkomstenbelasting wordt betaald, dan stelt de wet dat het schenkingsrecht vervalt. Dus wanneer uw kind zelf inkomstenbelasting betaalt, hoeft hij of zij geen schenkingsrecht te betalen.
Voor wat betreft de duur van de lijfrente-uitkering moet er wel rekening gehouden worden met de zogenaamde "1%-eis".

Wilt u meer weten? Klik hier en vraag om een maatoplossing. Wij nemen hiervoor telefonisch contact met u op.

Andere mogelijkheden oud regime:
1. Uitkering ineens
2. Later laten uitkeren

4. Direct ingaande lijfrente aanschaffen

Mogelijkheden nieuw regime:
1. Later laten uitkeren
2. Direct ingaande lijfrente aanschaffen 

Ik raakte verzot op golfen toen ik al wat ouder was. Via deze website ontvang ik een hoog rendement op mijn lijfrentepolissen. Zo kan ik onbezorgd blijven sporten.

(Frits Wolswijk, Eindhoven)

 

Wilt u alle informatie rustig nalezen? Klik hier voor de speciale printversie.

 

disclaimer